BG | EN


GM44
Апартаментът е разположен на 11-тия етаж от сграда в близост до Румънското посолство, като изложението му осигурява прекрасни гледки на юг - към Витоша, на запад - към центъра на града и на север – към Стара планина. Интериорният проект значително променя старото жилище от 1970 г. в пространство със съвременна функция и дизайн. Основните принципи на стария проект са били всяка функция да бъде в отделно помещение. Така дневната е отделена с три врати от малка кухня и трапезария за четирима. Отделни баня и тоалетна имат връзка само с едната спалня. Другата е преходна и отдалечена от тях. Дневното помещение е тъмно и дълбоко. Тези недостатъци са преодолени в интериорния проект, който изцяло променя съществуващите функционалните зони и засилва връзката с панорамния пейзаж.



Концепцията на проекта е да създаде доминиращо голямо пространство с множество функции, плавно свързано с обособена зона за две спални и голяма баня с тоалетна. Помещенията да преливат едно в друго и да се свържат максимално с околната среда. Търси се усещане за присъствие на естествени материали и изобилие от светлина. Обединяването на преходна спалня, дневна, антре, коридор и лоджия създават търсеното пространство от 50 кв.м. В него е изместена кухнята, а нова трапезарна маса от масивен орех е с увеличен капацитет до 10 души. В същото пространство има зона с бяла чугунена печка, кореспондираща с пианото. Стената към преходната спалня е премахната и там е разположено мекото сядане на дневния кът с излаз на южната тераса. Банята и тоалетната са обединени, а голям прозорец над мивката те посреща с гледка към Стара планина. Старото място на трапезарията е превърнато в родителска спална, а кухнята - в гардеробно помещение. Така двете спални са в непосредствена близост с банята и директна връзка с дневната. 



Всички нива в настилките са изравнени, с което се постига усещане  за свобода на движение и комфорт на обитаване. Перфектна акустична среда е постигната в зоната с пианото и трапезарията, чрез използване на акустичен таван с вградено  линейно осветително тяло. В жилището доминира белия цвят, като символ на чистота, простота и съвършенство. Използван е при стени, тавани и корпусна мебел. В тази монохромна среда, масив от орех и ясен вснасят топлина и уютна атмосфера. Акцентът не е цвят, а естествен материал – дървото. Мекото сядане е маркирано с масивен паркет от орех, както и кухненския плот, трапезарната маса и пейката при входа, което създава единство в цялото пространство. В спалните е използван ясен – масивен паркет, мебели и акценти. Със светлия си нюанс, той отваря пространствата максимално за да запази усещането за простор. Интериорния проект разширява допълнително големите прозорци стигащи до таван и така естествената светлина навлиза дълбоко в помещенията. Нейното присъствие се подсилва от белите мебели и стени. А външната стена на родителската спалня е изцяло остъклена и позволява на северната дифузна светлина да навлиза меко в пространството през белите текстилни завеси. Изкуственото осветление е решено с линейни осветителни тела. В банята и коридорните пространства, те са разположени в ръба между стената и тавана и подчертават правите геометрични форми кореспондиращи със стремеж към точност и съвършенство.



GM44
Апартаментът е разположен на 11-тия етаж от сграда в близост до Румънското посолство, като изложението му осигурява прекрасни гледки на юг - към Витоша, на запад - към центъра на града и на север – към Стара планина. Интериорният проект значително променя старото жилище от 1970 г. в пространство със съвременна функция и дизайн. Основните принципи на стария проект са били всяка функция да бъде в отделно помещение. Така дневната е отделена с три врати от малка кухня и трапезария за четирима. Отделни баня и тоалетна имат връзка само с едната спалня. Другата е преходна и отдалечена от тях. Дневното помещение е тъмно и дълбоко. Тези недостатъци са преодолени в интериорния проект, който изцяло променя съществуващите функционалните зони и засилва връзката с панорамния пейзаж.


Концепцията на проекта е да създаде доминиращо голямо пространство с множество функции, плавно свързано с обособена зона за две спални и голяма баня с тоалетна. Помещенията да преливат едно в друго и да се свържат максимално с околната среда. Търси се усещане за присъствие на естествени материали и изобилие от светлина. Обединяването на преходна спалня, дневна, антре, коридор и лоджия създават търсеното пространство от 50 кв.м. В него е изместена кухнята, а нова трапезарна маса от масивен орех е с увеличен капацитет до 10 души. В същото пространство има зона с бяла чугунена печка, кореспондираща с пианото. Стената към преходната спалня е премахната и там е разположено мекото сядане на дневния кът с излаз на южната тераса. Банята и тоалетната са обединени, а голям прозорец над мивката те посреща с гледка към Стара планина. Старото място на трапезарията е превърнато в родителска спална, а кухнята - в гардеробно помещение. Така двете спални са в непосредствена близост с банята и директна връзка с дневната. 


Всички нива в настилките са изравнени, с което се постига усещане  за свобода на движение и комфорт на обитаване. Перфектна акустична среда е постигната в зоната с пианото и трапезарията, чрез използване на акустичен таван с вградено  линейно осветително тяло. В жилището доминира белия цвят, като символ на чистота, простота и съвършенство. Използван е при стени, тавани и корпусна мебел. В тази монохромна среда, масив от орех и ясен вснасят топлина и уютна атмосфера. Акцентът не е цвят, а естествен материал – дървото. Мекото сядане е маркирано с масивен паркет от орех, както и кухненския плот, трапезарната маса и пейката при входа, което създава единство в цялото пространство. В спалните е използван ясен – масивен паркет, мебели и акценти. Със светлия си нюанс, той отваря пространствата максимално за да запази усещането за простор. Интериорния проект разширява допълнително големите прозорци стигащи до таван и така естествената светлина навлиза дълбоко в помещенията. Нейното присъствие се подсилва от белите мебели и стени. А външната стена на родителската спалня е изцяло остъклена и позволява на северната дифузна светлина да навлиза меко в пространството през белите текстилни завеси. Изкуственото осветление е решено с линейни осветителни тела. В банята и коридорните пространства, те са разположени в ръба между стената и тавана и подчертават правите геометрични форми кореспондиращи със стремеж към точност и съвършенство.